Особливості дизайну інтер’єру кафе і ресторанів

  • RU
  • EN
  • Інтер’єр ресторану або кафе – це перш за все інструмент маркетингу, так як мало хто готовий їхати в інший кінець міста в ресторан або кафе тільки заради гарної кухні.

     

    В наш час ресторани і кафе навряд чи зможуть здивувати сучасну людину тільки кухнею і відмінним обслуговуванням. Всім зрозуміло, що такі громадські місця відвідуються не тільки заради поповнення шлунку, а більше для того, щоб зануритися в іншу атмосферу, відчути комфорт, розслабитися і отримати естетичне задоволення від неповторності і своєрідної краси закладу.
    Інтер’єр ресторану або кафе – це перш за все інструмент маркетингу, так як мало хто готовий їхати в інший кінець міста в ресторан або кафе тільки заради гарної кухні і обслуговування, але з більшою готовністю поїде заради атмосфери інтер’єру і того настрою, який задає заклад. Тому, наскільки правильно і гармонійно власник зуміє оформити свій заклад, залежить, чи повернеться відвідувач знову.

    При розробці інтер’єру будь-якого закладу дійсно важливо знайти гармонію між зовнішнім виглядом і функціональністю. Для створення унікального дизайну інтер’єру буде потрібно врахувати безліч чинників і приділити увагу найдрібнішим деталям.

    Особливості дизайну
    В першу чергу, дизайн приміщення повинен відповідати концепції закладу та специфіці асортименту меню. Так як в ресторані східної кухні, ми ніяк не очікуємо побачити класичний інтер’єр.

    Створюючи продуманий і комфортний інтер’єр, слід вивчити цільову аудиторію і контингент відвідувачів. Для бістро і фаст-фудів підійдуть яскраві зносостійкі меблі, без зайвого декору, а інтер’єр втілений в фірмовому стилі і кольорах. Ці заклади розраховані на великий потік людей: «швидко поїв – швидко пішов».

    Для дизайну кафе знадобиться зовсім інший підхід. Як правило, кафе створюються під якусь тематику, і все в ньому відповідає обраній темі: починаючи з загального кольорового рішення і закінчуючи ручками дверей. Клієнтів завжди вражають особливі деталі в приміщенні: приглушене світло, цікавий декор, затишний куточок біля вікна.
    Ресторани, як правило, відвідують в обідній або вечірній час, так як в основному приходять, щоб цікаво провести вечір, відпочити або ж на ділові зустрічі. Відповідно, гармонійний і цілісний інтер’єр і буде першим враженням. Тому важливо створити м’який і ненав’язливий інтер’єр, який задовольняв би як консервативних людей шанобливого віку, так і креативну молодь або прагматичний бізнес-клас.

    Дизайн ресторанів такий же різноманітний, як і кількість різних національних страв. Незважаючи на те, що мода на стилі оформлення ресторанів періодично змінюється, одне залишається незмінним: інтер’єр повинен викликати бажання знову сюди повернутися. Крім цього, дизайн інтер’єру допоможе виділитися. Наприклад, звичайної кав’ярні або піцерії не завжди вдається заявити про себе завдяки тільки одній кухні, так як кількість страв у них обмежена.

    Інтер’єр піцерії логічно буде оформити в італійському стилі, а ось дизайн ресторану японської кухні або суші-бару краще розробляти відштовхуючись від канонів східного стилю. Вкрай важливо враховувати цільову аудиторію закладу, так як у інтер’єрі ресторанів швидкого харчування і дизайні елітних закладів національної кухні різні концептуальні засади. В цілому, дизайн закладу повинен підкреслювати особливості пропонованої кухні.
    Не забувайте, що в дизайні інтер’єру кафетерію або ресторану важливо продумати системи вентиляції та освітлення. У приміщенні не вистачить одного джерела освітлення, так як столики для відвідувачів і барна стійка вимагають різного рівня освітленості. При цьому слід враховувати кількість і розмір вікон в приміщенні, і режим роботи закладу. Так як до дизайну закладів, які працюють в нічний час, існують підвищені вимоги до освітлення.

    Ще важливою складовою, яка зачіпає дизайн кафе і ресторанів, є зонування простору. Важливо правильно підкреслити значимість барної стійки, виділити літню терасу і створити атмосферу розслабленості і комфорту за кожним столиком, що зможе зробити тільки професійний дизайнер.

    Етапи створення дизайну і проектування

    Дизайн закладів харчування можна розділити на кілька етапів:

    Підготовчий. Збір всіх корисних властивостей: вихідні проектні дані, огляд приміщення, при необхідності – експертиза приміщень на відповідність вимогам закладів харчування, постановка задач (середній чек, запланована кількість клієнтів та ін.)
    Планувальний. Є першим етапом дизайн-проекту, він включає в себе більш глибоке вивчення особливостей об’єкта, зняття вимірів, попереднє зонування приміщення, розробка архітектурно-планувального рішення. На планувальному етапі замовник отримує інформацію щодо кількості посадочних місць, об’єму меблів і скільки простору вона займе, інформацію по основних шляхах руху клієнтів і персоналу, а також як розвести ці потоки, де будуть двері, арки, барна стійка та інші елементи.

    Стильовий. На цьому етапі визначається вид закладу, його стилістика, кольорова гамма. Рішення відображається в об’ємно-просторовому ескізі (комп’ютерна 3-d модель або малюнок від руки), головним завданням зображення є максимальне донесення ідеї, точна передача кольорового оформлення  і освітлення, які і визначать атмосферу внутрішнього простору.

    Робочий. На цьому етапі замовник отримує точну інформацію за розрахунками: скільки закупити матеріалів, вартість і обсяг робіт, де і які меблі будуть встановлені, які терміни доставки і монтажу та ін. На цьому етапі розробляються всі креслення, необхідні для реалізації проекту і точний розрахунок обсягів матеріалів , обсяг робіт, коректна кошторисна вартість, точні терміни виконання ремонтно-будівельних робіт і постачання матеріалів. 
    Реалізований дизайн інтер’єру ресторану або кафе, це не тільки результат фантазії дизайнера або архітектора спільно із замовником, а, в першу чергу, професійне рішення, отримане завдяки серйозному аналізу можливостей простору об’єкта, можливостей і потреб як замовника і власника закладу, так і потенційних відвідувачів, а також знання ринку. Досить важливим являється володіння психологією декоративних і художніх прийомів, використання повного набору дизайн-інструментарію. Тільки тоді дизайн буде відповідати всім вимогам, висунутим до внутрішнього простору кафе і ресторану, буде більше залучати відвідувачів, і, відповідно, приносити дохід власнику бізнесу.

    Існує безліч варіантів в оформленні кафе і ресторанів, тому замовнику варто підібрати найбільш підходящу йому концепцію і стилістику. Але перш за все, стиль повинен виражати індивідуальність приміщення, бути приємним і створювати комфорт, навіть якщо концепція закладу побудована на стилі фільмів жахів.